Montferland is een prachtig fietsparadijs in Nederland. Overnacht in een havezathe en ontdek dit natuur- en fietsparadijs.

Berichten

088-5405805
Hoofdstraat 1 te Didam
reserveringen@enjoy.nl

Single Post

Kasteel Huis Bergh

Van de 12 eeuw t/m de 20 eeuw is het kasteel bewoond geweest. Een belangrijke rol hebben verschillende heren en graven Van den Bergh gespeeld in de geschiedenis van het gebied. Een aantal heren en graven hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven. Willem IV graaf Van den Bergh heeft in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke stempel gedrukt op de Berghse geschiedenis.

Terugblikken in de tijd

De heren van Bergh hebben het kasteel gebouwd. Het is onzeker wat de herkomst van het geslacht is. De tufstenen toren uit 1300 stond op de plek waar het kasteel staat. U zal kunnen aannemen dat Hendrik van den Bergh een start heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh.

Ter plaatse zal hij een moerasgebied hebben aangetrokken met af en toe een wat steviger ondergrond. Van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen is in 1712 Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door de vererving in het bezit gekomen. Op Huis Bergh zijn de leden van het geslacht weinig verbleven. Verschillende instellingen en particulieren hebben het kasteel gehuurd, maar dit kwam niet ten goede van het kasteel. Het kasteel dreigde namelijk in verval te raken.

In 1912 kocht J.H. van Heek, textielfabrikant uit Enschede, het kasteel. Direct na de aanschaf ging hij aan de slag om het kasteel in oude glorie te herstellen. De heer van Heek begon in de daarop volgende jaren met de aanleg van een prachtige verzameling aan middeleeuwse kunst.

Het kasteel ligt in de stad ‘s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek. In het stroomgebied van Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd ligt Huis Bergh. In het begin van de 13de eeuw is waarschijnlijk gestart met de bouw van het kasteel.

Wist u dat het kasteel een bewogen geschiedenis kent? Het kasteel is sinds de 12 eeuw vele malen van uiterlijk veranderd en hebben er talloze addities plaatsgevonden. Daarnaast is het kasteel twee keer afgebrand geweest. De laatste keer was in het jaar 1939.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 13,50 p.p
Kinderen van 4 tot 12 jaar: € 8,50 p.p.
Gezinskaart: € 39,00 (ouders of grootouders met max. 3 kinderen)
Museumkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Rembrandtkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
ICOM-pas: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
CJP (Cultuurkaart): € 6,75 p.p.

Locatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC ‘s-Heerenberg
Tel: 0314-661 281
E-mail: info@huisbergh.nl
www.huisbergh.nl

You don't have permission to register